english blog articles

Ех, тази мотивация‼

Ако се замислите, никой от нас не би си мръднал пръста ако нямаме вдъхновение и мотивация да го направим. Нали? Кога и защо се храним? Когато и защото сме огладнели. Защо си купуваме дрехи? За да ни е топло, удобно, приятно. За да не шашкаме хората ако се разхождаме голи (особено тия, дето не ходим на фитнес). Нали? Замислете се какво провокира всяко от действията ви. Понякога се налага да изчистим, защото сме затънали в боклуци, а всички останали се ослушват.

👉 Мотивацията е провокирана или от удоволствието, което ще преживеем, или от страданието.

👉 Сега вземете лист и химикал и напишете следния въпрос: Защо ми е необходимо да уча английски? След това си отговорете. Колкото можете по-конретно обаче. Недейте да пишете отговори от рода на: защото всички говорят английски; защото е полезно човек да знае чужди езици … Разбрахте ме. Напишете защо на вас конкретно ви трябва английски език. Можете пък да осъзнаете, че не ви трябва и тогава няма смисъл да се тормозите и насилвате повече. Ако обаче не това е осъзнаването ви, раздробете отговора до малки елементарни стъпки.

👉 Например: Искам да науча английски, защото живея в Англия. Тази причина е прекалено обща. Някои хора живеят в чужбина без да им се налага да изпозлват повече от 10ина изречения на съответния език.

👉 Обаче: 1. Живея в Англия и много искам да се запозная със съседката над мен.
2. Искам нова работа, по-добре платена, в топъл офис (ако берете ягоди).
3. Искам да общувам свободно със зетя/снахата/внучетата. Те не говорят добре/изобщо български.
4. Имам нов шеф – чужденец. Налага се да разговарям с него.
5. Трябва да водя бизнес корспонденция на английски.
6. Клиентите ми ще ми имат повече доверие

👉 Можете да напишете и обратното – какво няма да получа/постигна ако не науча английски? Желанията, които не можете да реализирате, понякога действат по-мотивиращо.
1. Няма да мога да стана управител във фирмата.
2. Няма да мога да заговоря момичето/момчето, което харесвам.
3. Няма да разбирам дали колегите ми клюкарят зад гърба ми.
4. Няма да получа повишението, което заслужавам.
5. Ще си остана доживот на тази нископлатена работа.
6. Няма да мога да уча в университета в избрана държава.
7. Няма да ме одобрят за пореден път на интервюто за работа, за която имам абсолютно всички останали квалификации.


👉 Сложете си листа с въпроса и отговорите на място, на което ще привлича вниманието ви, за да можете да го виждате всеки път, когато започнете да се чудите защо сте се захванали да го учите този труден език.

👉 След като сте уточнили причината, е време да ви покажа как по най-безболезнения начин да поддържате огъня. Първо – недейте да прекарвате часове в самоизтезания! Напишете си на същия лист по колко минути на ден (минути, не часове!) искате и можете да отделите за учене на английски. Подчертавам УЧЕНЕ, защото е необходимо да сте сами, съсредоточени и присъстващи, не просто да пуснете телевизора и да миете чиниите. Определихте ли? 15, 20, 45 минути. Не повече. Всеки ден. Навивате часовника и щом времето приключи, спирате с ученето. Добре е да прекъснете в момент, в който ви е интересно. Недейте да чакате главата да ви заболи и ушите ви да засвирят. Стратегията е грешна ако искате да е дългосрочна.

👉 Всички знаете, че записвам видео уроци за различните групи. Има дни, в които съм отпочинала и ентусиазирана и записвам по няколко. След това обаче се чувствам изморена, изцедена, не искам да се сещам нито за учебници, нито за английски. В един момент си казах „не можеш да продължаваш повече така“ и реших, че ще записвам по едно, най-много две видеа на ден, не всеки ден. Да, бавно е, но мозъкът и устата ми имат време за почивка и за ново вдъхновение. Иначе единственото, което постигам е бърнаут, тъй като аз се занимавам с английски поне в 5 посоки.

👉 Следващата стъпка е да си дадете сметка как обичате да учите. Коя дейност ви доставя удоволствие – да четете текст на английски (истории, разкази, приказки, вицове), да слушате аудио, да правите упражнения, да гледате филм. Планирайте си заниманията всеки ден и сложете това, което обичате по-често. Например: предпочитате да правите упражнения – в понеделник, сряда и петък правете упражнения. Във вторник и четвъртък прочетете кратък текст, а в събота и неделя слушайте някоя история онлайн. Дайте си краен срок с тази програма. 3 – 4 – 5 – 6 месеца. С времето някои от уменията ви ще се развият, знанията ще се затвърдят и можете да разнообразите дните с друго – вместо да правите упражнения 3 дни, можете да гледате филм. Вкарайте в програмата един ден, в който ще пишете. След това един ден, в който ще се упражнявате да говорите за 15-20 минути.

👉 Важно е да се научите да извличате вариант за учене във всяка ситуация. Тази сутрин имах час с жена, която живее в Англия. Разговаряхме за възможността да слуша аудио книги докато пътува. Каза ми, че понякога прави упражнения на телефона си докато е в автобуса, но често я разсейват разговорите на пътниците. Какво можете да направите? Оставете телефона и се заслушайте в разговорите. Чуйте какви реплики си разменят, за какво говорят. Опитайте се за запомните някое изречение и в удобен момент разиграйте същата ситуация в ума си. Преценете вие как бихте реагирали, какво бихте казали.

👉 Пример: опитвате се да четете, но до вас на седалката седи девойка, която говори по телефона с приятеля си. Оставете това, което правите и тактично подслушайте разговора, БЕЗ да реагирате, че като задобреете и започнете да разбирате, е трудно да го скриете. Опитайте се да прецените контекста на разговора, преценете с какъв акцент гвори – познат или не за вас. Въпрос ли задава, словоредът, който изпозлва правилен ли е според вас. Чухте ли някоя нова дума или фраза? Когато сте сами, представете си, че и вие разговаряте с някого отсреща. Какво ще кажете, за какво ще попитате? Напишете си репликите, кажете ги на глас. Ето ви едни 15 минути!

👉 Друга моя ученичка (и не само тя) започна да слуша аудио книги докато пътува за работа. Вие можете да го правите докато бършете прах, преди да заспите, докато пиете кафе. Ето ви още едни 15 минути. Колкото по-упорити сте, толкова по-бързо ще стигнете до момента, в който неясното ще намалява и интересното ще е все повече.

👉 Със сигурност не винаги ще сте в настроение да научите нещо ново – или прескочете съответния ден, или заменете задачата с по-любима. Прочетете някой виц, пуснете си любима песен, но не спирайте, не се предавайте. Няма все да е трудно. Гарантирам ви. Ще дойде момент, в който ще изпитате удоволствието да четете книга в оригинал или да гледате филм без субтитри (имам предвид, хората, които в момента прохождат в обучението си) – убави, качествени истории, които губят част от себе си в превода. Ще можете да разговаряте свободно със сервитьора в някое кокетно кафе или да разпитате екскурзовода за някоя от пирамидите. Представяйте си приятните моменти, които ще можете да изживеете с помощта на английски. И запомнете – не е нужно да сте перфектни! Важното е да се забавлявате по пътя!

Чакайте, още не съм приключила! За малко да забравя. Ако все пак имате дни, в които ви обзема отчаяние, решите, че за нищо не ставате, не ви вървят езиците – пишете ми. Аз постоянно разработвам материали и пробвам идеи с различни занимавки. Мога да ви дам съвет или предложение. Сигурна съм, че е полезно човек да знае, че има към кого да се обърне.

Сега вече приключвам, че стана роман!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *