„Искам да мога да съставям дълги изречения“

Заглавието е адаптирано от коментар в групата Desi’s English

Чакайте да ви питам нещо. Как се научихте да готвите? Или … как се научихте да карате колело?

Първо гледате как се прави, след това пробвате сами. Падате или изхвърляте манждата десетина пъти, накрая се задържате за малко на колелото, а манджата от зор се изяжда. Ей така е и с дългите изречения. Не само на английски.

Първо ги гледате. След това започвате да ги преписвате – без да се разсейвате. Важното е съзнанието и ръката да са на една вълна, за да запомните словореда. Това е и една от основните причини във всеки коментар към задачите, които ще изпращам в рубриката Предизвикателства, да ви напомням да преписвате всяко упражнения, което позволява.

Не подценявайте писането! Четенето на много литература обогатява пасивния запас от думи и структури, но масово ми се обаждат хора, чели много литература, с молба за помощ в разговорите. След една-две срещи всичко „складирано“ започва да изплува на повръността и вие ставате все по-уверени, но не и преди да започнем малко по малко да стимулираме мозъка да възпроизвежда езика – т.е. да ползва наученото – в реч или в писмен отговор.

Та как да започнем изобщо да съставяме изречения на английски? Вземете текст – приказка, история, статия – (нека не е прекалено сложен за вас) и го препишете. Обръщайте внимание на всяка дума в изречението. Например:

Подлогът име ли е или фраза?

В единствено или множествено число ли е?

Какво има в края на глагола – s, ed, ing?

Защо е там, в кое време е действието тогава?

Какво има след глагола? Защо е там?

Обърнете внимание на каква тема е текста. Препишете го няколко пъти. Няма нищо лошо ако научите някои от фразите наизуст. Оставете текста да „престои“ и след няколко дни се опитайте да пишете по темата с ваши думи. Наложете си лимит – например отговорът ви да не е по-къс от 5 или 10 изречения и изреченията ви да не се състоят от по 3-4 думи. И не мислете за грешките. Грешки винаги ще има. Важното е да развивате уменията си.

Друг вариант за съставяне на дълги изречения е като вземете едно кратко: We live in a house, и започнете да задавате въпрси.

1. каква къща: We live in a big house.

2. С колко стаи: We live in a big house with three bedrooms, two bathrooms and a kitchen.

3. С кого: My parents, my sister and I live in a big house with three bedrooms, two bathrooms and a kitchen.

4. Защо живеем в къща:  My parents, my sister and I live in a big house with three bedrooms, two bathrooms and a kitchen because we can afford it; because we sold our big expensive flat in the centre of London last year.

Примерът е съвсем прост, разбира се. Ако искате сложни примери, преписвайте сложни текстове. I usually eat my steak medium. However, keeping in mind that the place we’re staying at tonight has bigger resemblance to an old inn rather than a five-star hotel, I won’t raise the question.

Отново напомням – всичко трябва да се случва плавно. Не се хвърляйте към сложни и трудни за разбиране текстове, мислейки си, че така ще „прескочите“ едно-две стъпала и ще научите първо сложните конструкции. За да пишете дълги изречения, са ви необходими основни познания – кое да сложите на първо, второ, трето място. След това идва Кога? Къде? Защо? Как? и т.н.

Всичко изисква време и търпение, не го забравяйте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *