english blog articles

Как да науча бързо английски?

Понякога хора ме питат как да научат английски бързо. Моят отговор е: Учете го! Колкото повече отлагате да научите онези три думи, които все забравяте, толкова повече се бавите. Колкото повече отлагате да направите домашното от пред пред пред предпоследния час, който милата иначе и внимателна учителка ви е дала, толкова повече се бавите.

Да де, ама как да стане бързо?! Представете си, че отивате на кино, за да гледате филм, който чакате от месеци и в киното ви пускат филма на бързи обороти. Какво ще разберете от него и какво ще остане в главата ви като спомен, който да разказвате? Представете си, че отивате в любима сладкарница и си поръчвате от любимата торта, която сте чакали да опитате цяла седмица. Или две. И изведнъж … някой ви звънва за спешна среща и изяждате тортата набързо. Какво ще остане в сетивата ви, за да обясните след това на приятели колко е била мммм вкусна? Обърнете внимание, не питам дали ви харесва, а какво ще остане в ума ви. Е, така е и с изучаването на чужд език, бил той английски или който и да е.

Ако всичко е много набързо, няма да остане дълъг спомен от него.

Много от вас губят време просто да се оплакват или да търсят лесни и бързи решения. Купуват ненужни учебници и граматики, мислейки си, че така ще накарат съвестта да замълчи, но изобщо не се залъгват (а някои може би се залъгват), че ще проговорят английски с харчене на пари. В 21 век можете да научите един нов език на цената на месечната такса за интернет. Нали?

Как? – ще ме попитате. Хайде да започнем от това какво е необходимо, за да каже човек, че владее част от даден език. При всеки нуждите са различни, но основните умения са да можем да комуникираме на дадения език – тоест, да разговаряме (възпроизвеждаме) и да разбираме (възприемаме) езика при слушане. Какво означава това?

  1. За възпроизвеждането – необходими са ни познания как се произнасят думите поотделно и в комбинация с други думи, и какво значение имат.
  2. За възприемане – необходими са ни познания за звученето на думите и какъв смисъл носят поотделно и в словосъчетания.

Тоест и в двата случая ни се налага да: разбираме значението на (комбинация от) думи на чуждия език и да можем да ги произнасяме правилно.

Какво можете да направите? Учете думи и словосъчетания. Задължително ги четете на глас, за да може ухото ви да свикне с произношението. Подсигурете си достоверни източници, за да не стане беля с някой звук. Правете това по 10 минути (10минути!) всеки ден. Няма да научите изцяло чужд език само с тези упражнения, но нали ме попитахте как да стане бързо. Просто е – не отлагайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *