english blog articles

Как да “проговорим” на английски?

Тича и четвъртата, най-забавна за мен, част – говоренето на английски език!

Как да започнем да говорим на английски? Ето някои идеи и съвети.

Научете правилното произношение на думите, тоест къде поставяме ударението. Научете кои думи носят ударение и кои не. Как?

 • четете – речници, справочници, форуми
 • питайте – учител или приятел, който може да ви даде читав отговор
 • слушайте – радио, музика, адаптирани книги
 • ослушвайте се и се опитвайте да имитирате (когато не ви чуват и виждат разбира се)

Ще ви разкажа една лична случка:

Преди да ме приемат в СУ изкарах три години в ТУ София. През цялото време не можах да се примиря, че се налага да изучавам математика, физика, материало- и метало-знания и няма да се занимавам с английски език и реших, че ще си търся работа в езикови школи. Оказах се в една много престижна за времето си (няма да й правя реклама). Спомням си, че офисът беше в центъра на София, където ме посрещнаха две любезни дами на средна възраст. Разговорът мина много приятно, но тъй като нямах диплома нито от езикова гимназия, нито учех филология, жените ми обясниха, че няма как да ме вземат на работа. Преди да тръгна обаче едната ме попита къде съм учила английски и отбеляза: много добре говорите за самоук човек!

Аз и сега продължавам да си говоря сама вкъщи и да се самообучавам. Нямам време да стоя пред огледалото, но докато се разхождам с прахосмукачката или около печката, все изниква по някой диалог.

Това работи!

Мозъкът обича тренирани фрази!

Случвало ми се е да ме спрат на улицата и да ме попитат за посока или местоположение и аз да им отговоря без изобщо да осмисля казаното. Има моменти, в които устата ми работи по-бързо от мислите. Защото имам създадени навици!

Съветвам всичките си ученици, а сега и всички вас – избирайте изрази, които са ви необходими в ежедневието и се упражнявайте да ги казвате. Повтаряйте ги докато започнете да ги ползвате без да се замисляте. Т.е. поне по 100 пъти.

И най-важното от всичко: за да можете да комуникирате говоримо на английски език, не са ви необходими хиляди думи. Необходимо е да изговаряте правилно и десетиците научени вече. Думи колкото искате около вас, те се ще натрупат в съзнанието ви с времето, но правилни навици се създават трудно.

Нека систематизирам и тук няколко стъпки за ориентир как да се упражнявате.

 1. Проверявайте как се произнася всяка нова за вас дума. Проверявайте дали има разлика в ударението, когато е глагол и когато е съществително:present /’prezənt/ n – /pri’zent/ v
  insult /’insʌlt/ n – /in’sʌlt/ v
  refuse /’refju:s/n – /ri’fju:z/ v
 2. Заслушвайте се в диалози около вас – филми, радио, на улицата и се опитайте да ги възпроизведете сами, когато сте на спокойствие. Преписвайте и учете всички изрази, които бихте могли да използвате в ежедневието си. Например молби: Could you repeat, please? Какво да отговорите ако ви попитат къде живеете: I live in London. С какво се занимавате: I work as a builder/teacher. Щом стане машинална употребата им, няма да бъдете изненадани, когато се наложи да ги изпозлвате.
 3. Създавайте си импровизирани ситуации и се опитайте да създадете разговор. Например: представете си, че жена седи в магазин и се оглежда (това е една от моите импровизирани идеи). До нея идва една продавачка и пита:

shop assistant: How can I help you, ma’am?

woman: Well, I don’t know.

shop assistant: Are you looking for something?

woman: Yes, I’m looking for my husband.

Или друга ситуация – в библиотеката:

A: Hello, I’d like to borrow a book.

B: Ok. Do you have any title in mind?

A: No, just any book. Can you recommend anything?

B: Sure. What kind of books do you like?

A: I have no idea!

Можете да продължите до безкрай.

 1. Говорете на глас при възможност и се записвайте, за да можете да сравнявате казаното и да коригирате ако е необходимо.

В групата във фейсбук ще намерите задачки-закачки за образуване на диалози, които ще бъдат коментирани и от мен. Заповядайте: Desi’s English

One Comment

 1. Колко е хубаво, че Ви има! Влагате толкова усилия, желание и сърцатост за да сте в помощ на хората. Произношението Ви е страхотно, изчистено. Имате от мен едно ГОЛЯМО СЪРДЕЧНО, БРАВО И БЛАГОДАРЯ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *