english blog articles

Как да четем и учим?

Да си оставим коня пред каруцата, за да ни е мирна главата!
***
Среща ме една майка в училището на дъщеря ми и казва:

– Вие ли сте учителка по английски или бъркам?

– Не бъркате, аз съм.

– Имам дъщеря в 6 клас. Трябва да я пратя на уроци за разговорен английски. Само говорене, нищо друг.

– Добре, можем да се видим в удобно време. Ще приготвя материали, за да видим първо как се справя с граматика, текст …

– Не, не! Никаква граматика! Само уроци за разговоряне искам да имате!

В подобни случаи не споря. Отговорих й, че ако желае, знае къде да ме намери. Само че той и самият живот не работи така – няма как да изпозлваме знания и умения, които не са усвоени и упражнявани никога, нали?! Тоест, ако това дете, или който и да е, няма необходимите умения и знания, за да се изразява на чужд език, моята помощ „само за говорене“ е безпредметна!

Та нека си оставим коня пред каруцата и ви разкажа откъде можете да го подхванете тоз английски.

Чували ли сте за активно четене? Ако сте – чудесно, ако не сте – още по-чудесно. Ще чуете.

Да уточним обаче следното: когато четете за удоволствие, нека си остане за удоволствие. Ако сте подхванали книга, списание или вестник, извадете и преведете само ключовите думи, които ви пречат да схванете общия смисъл и не задълбавайте в прекалени подробности. Иначе от приятно ще се превърне в тегаво четене.

Когато четете с цел учене, нека да е само с тази цел. Направете си кафе или чай, вземете любимата химикалка или молив, изберете си красива тетрадка – насладете им се и … с удоволствието дотук. Започва ученето!

Когато четем един текст с цел да научим нещо от него, трябва да четем АКТИВНО. Какво имам предвид? Не просто да седнем във възможно най-размазаната поза и да се разтопим от кеф. Не! Взимаме лист и химикал и работим с текста. Ако нивото ви на познания не е много високо, от половин до една страница е съвсем достатъчно за упражнение.

Имайте предвид, че не количеството, а качеството на учене е важно. Ако четете по два часа на ден, но се разсейвате на всеки 5 минути, полза няма да има. От друга страна 10, 15, 30 минути съсредоточено и осъзнато четене на тишина и спокойствие могат да създадат чудеса. Опитайте и помнете: целта не е да се изтощим, отегчим и откажем, а да се работи по малко и с желание. Винаги спирайте в момента, в който усетите, че се затормозявате и умът ви отказва да възприеме каквото и да е.

За онези, които имат време, възможност и амбиции, ето моите стъпки за активно четене:

Първо си изберете текст, който съответства на нивото ви – да не е нито прекалено труден, нито прекалено лесен – и действайте!
Ето как:

 1. Прегледайте текста, който имате пред себе си.
 2. Подчертайте всички думи, чието значение и произношение не знаете.
 3. Намерете значението и произношението им и го препишете. За произношение с транскрипция и аудио препоръчвам Cambridge dictionary, а за превод можете спокойно да ползвате Google translate, с уговорката да осмиляте значението на думите.
 4. Произнесете новите думи няколко пъти – уверете се, че сте ги преписали и чули правилно.
 5. Прочетете текста бавно на глас. След това още веднъж. Още веднъж. Свикнете да чувате гласа си, звучащ на английски.
 6. Запишете гласа си докато четете и ако нямате запис, с който да го сравните, помолете някой да го чуе и коментира.
 7. Препишете текста.
 8. Научете новите думи и словосъчетания.
 9. Преведете текста на български.
 10. Оставете го да „престои“ един ден и го преведете обратно на английски.
 11. Сравнете двата текста. Вижте къде и какви пропуски имате (ако има, разбира се). Препишете и научете всички полезни за вас фрази, които смятате, че ще влязат в употреба.
 12. След време можете да повторите точки 9, 10 и 11 със същия текст, за да проверите какво е останало в паметта.

И да напомня още веднъж: не се захващайте с дълги текстове от самото начало. Нека всички упражнения заедно ви отнемат не повече от 40 – 50 минути.

Основната полза от четенето е да учите нови думи и изрази и да свиквате да ги виждате и ползвате в определен контекст и ситуации, не да се гърчите в канаски мъки.

Всяко нещо, направено по приятен начин, ще ви накара по-лесно да се врънете към него отново! 🙂

 

One Comment

 1. Най-лесно се четат и учат английските субтитри от нашумял холивудски филм. Българите, а и почти всички видове “мъжки” представители на човека, имат нужда от това първо да научат “мръсните” думички. И още нещо – чужд език се учи с “биволско търпение” и “папагалско повторение”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *