english blog articles

Упражнения за слушане

Каква е ролята на упражненията за слушане в овладяването на английски език?

Аз лично разделям компонентите четене, слушане, писане и разговор на пасивни и активни.

Пасивните са четене и слушане (само възприемаме информация), активните са писане и разговор (възпроизвеждаме информация).

Компонентът, който упражнявате най-дълго и много ще стане онази част от езика, в която сте най-добри. Ако искате да разпределите знанията и възможностите върху всички области, упражнявайте ги. Всичките!

В тази статия ще ви разкажа за слушането.

Слушане е, когато слушате САМО с ушите, без да гледате. Ако слушате филм докато го гледате, то вие не го слушате. Гледате го. Зрителната памет е много мощна, не я подценявайте. Ако не ми вярвате, пуснете си филм със субтитри (независимо на какъв език) и се опитайте да слушате аудиото без да четете субтитрите. Не се получава, нали? Знам 🙂

За да развиете слуха, трябва да слушате само звук.

Когато го правите за удоволствие, нека е такова – леко, приятно, забавно слушане на музика, книга, истории.

Когато слушате, за да учите и да тренирате ухото, направете го с тази цел.

Упражненията за слушане са най-разнообразни:

 1. слушаме текст и избираме един от няколко отговора;
 2. слушаме текст и попълваме празни места в изречения;
 3. слушаме текст и отговаряме на въпрос.

А аз лично карам учениците си да слушат свързан текст и да го преразкажат. Ще останете изненадани какви интересни истории сте способни да сътворите.

Но да не се отклонявам от темата. Днес ще ви нахвърля моите идеи и предложения как да подобрите слушането с разбиране на английски език.

Първо и най-важно: избирайте текстове, които отговарят на нивото ви на познания. По-сложен или прекалено елементарен за вас текст много бързо ще ви стане безинтересен и ще ви откаже от заниманието.

Ето какво можете да правите (най-добре ще е към аудиото да имате и печатен текст):

Към тези, които са на съвсем елементарно ниво: препоръчвам ви да слушате отделни изречения, за да свикнете с произношението и словореда на по-прости структури преди да се захванете със сложните.

За по-напредналите, отново изберете текст, съответстващ на познанията ви. Може да бъде художествен, научно-популярен, статия, но на интересна за вас тема. От съществено значение е. Ако обичате да четете любовни романи, недейте да правите упражнения за слушане на тема финанси и инвестиции! На този етап е рано!

И така, скриваме текста и се захващаме с аудио файла.

 1. Слушате колкото пъти ви е нужно и се опитвате да схванете смисъла на чутото.
 2. Ако има дума, която не можете да си преведете и на 5ия път, вземете лист и химикал и я напишете така както я чувате, или си отбележете минутата, на която я чувате.
 3. Ако слушате изречения, опитайте се да ги напишете като диктовка. Както можете. Ако слушате свързан текст, опитайте се да преразкажете това, което разбирате. Не се притеснявайте толкова за правописа на думите. Първоначалното слушане е, за да схванете смисъла.
 1. Време за истината. Отворете печатния текст и си пуснете аудиото отново. Четете и слушайте. Колкото пъти ви е необходимо.
 2. Потърсете в текста думите, които останаха неясни при слушането. Вижте как се пишат, намерете превод. Извадете и други непознати ако има и задължително чуйте произношението им. Научете ги. Понякога познати за нас думи, като значение, се оказват непознати като звучене. Това е, защото сте научили грешно произнасянето им
 3. Чуйте текста още веднъж и след това го прочетете вие на глас. Запишете се. Сравнете произношението. Не очаквайте да звучите като в оригинала веднага. Обърнете внимание на произношението, опитайте се да чуете как се четат свързани думи.
 4. Прочетете текста и го преведете. Сравнете смисъла с онова, което написахте в т.3. Опитайте се да го преразкажете отново.
 5. Оставете всичко, затворете печатния текст и слушайте аудиото. Има ли разлика?

Това е!

Ще повторя отново онова, което написах и някъде в началото – потвърждавам изказването на мечо Пух: колкото повече, толкова повече. В началото всичко ще е мъгла. С натрупването на лексика и свикването със словореда обаче все повече и повече изречения ще стават ясни и смислени, стига да не се откажете.

Да, ще имате срещи с различни произношения и диалекти, ще се отчайвате от неразбиране, но всичко отнема време и малко усилия. Опитайте … и ми пишете.

Кураж и търпение!

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *