Задачи за развиване на умения за разговор на английски

Най-честата молба за съдействие е в разговорите на английски. Много от хората, с които работя, са изучили по 3-4 езикови курса, но не са успели да добият увереност в разговорите си с чужденци. Ако продължавате да четете, има голяма вероянтост и вие да сте на страницата по същата причина.

На въпроса, който чувам почти винаги „Защо не мога да се отпусна да говоря?“ веднага отговарям с „Липсва ти практика“.

Смисълът на „практика“, който аз влагам е комплексен. Може би не сте уверени в словореда и глаголните времена, не сте наясно с адекватната лексика, която да ползвате, нямате достатъчно богат речников запас от думи и фрази и още много дребни, но важни детайли. Вероятно не сте изчели достатъчно книги, не сте изгледали достатъчно филми и не сте правили достатчъно упражнения.

За да стигнете до разговор, е необходим определен период на обучение, който отнема физическо време. Затова и няма как да „проговорите“ след един-два месеца курс начално ниво. Няма как да водите дълги и пълноценни разговори на разнообразни теми.

И така – защо сте тук?

Най-вероятно имате нужда да подобрите уменията си за разговор на английски език.

Как мога да ви помогна?

1. Ще започнем с граматика – ако основните времена са неясни, словоред трудно ще успеете да организирате.

2. Ще започнете да четете на глас и да се записвате. По този начин ще тренирате произношението и слуха си. Често връзката между устата и ухото е „счупена“.

3. Ще коментираме произношението ви заедно и ще получите съвети и указания ако е необходимо. Не е без значение дали ще кажете tree /tri:/ или three /ϴri:/; thought /ϴɔ:t/ или taught /tɔ:/.

4. Ще започнем с обсъждане на по-леки, ежедневни теми, които не изискват сложни изказвания.

5. Ще ви дам тематични ключови думи и въпроси, на които да отговорите устно.

6. Ще четем, гледаме и слушаме (заедно или поотделно) текстове, филми и аудио записи, които ще преразказваме, обсъждаме и анализираме заедно – устно.

7. Аз ще коригирам изказа ви и ще работим в посока автоматизиране на конструкции и изразни комбинации.  

8. Много е важно да обогатявате непрекъснато общата си култура на чуждия език. Не си мислете, че един съзнателно изгледан филм с английска реч, БЕЗ български субтитри, е загубено време. НЕ Е! Гледайте, четете и слушайте информация на разнообразни теми. Само така ще си гарантирате успешна комуникация.

Честотата на задачите зависи от вашето темпо. Комуникацията може да се организира чрез електронна поща само или електронна поща + онлайн срещи на живо (ако и колкото са необходими).по.

Пишете ми и ще уточним всички необходими подробности.