english blog articles

Повторението е … много важно!

Днес, докато търсех упражнения по граматика за видео материалите, се зачудих дали да оставя една дълга поредица с изречения или да я съкратя. Решението ми отне не повече от секунда, тъй като опитът ми показва, че за усвояването на какъвто и да е материал, са необходими много много много упражнения. Дотогава, докато реакциите станат автоматични.

Ще ви дам по-конкретен пример.

Изучавате сегашно просто време, след това сегашно продължително, а след това ви се налага да ползвате двете времена в комбинация. Повечето от нас четат теорията и определенията за употреба, поглеждат няколко примера и решават, че могат да се справят във всяка ситуация. Първата неочаквана такава обаче ни опровергава. Защо? Защото нямаме изградени навици кога кое време да изпозлваме.

Какво е решението? – МНОГО упражнения. Първо много упражнения със сегашно просто време, за да свикнете със ситуациите и изразите, с „подсказките и знаците“ (както им казвам аз) в изреченията. След това много упражнения със сегашно продължително време, за да свикнете и с неговите особености. Ама като казвам много, имам предвид много – 4 – 5 – 10 – 20 страници, че и повече, са все добре дошли. И чак след това можете да се „хвърлите“ на комбианцията от двете времена.

Някои от вас си спомнят, че в сегашно просто време има изречения, които съдържат глагола „съм“ и такива, които са без него. Трябва да прецените кога ДА и кога да НЕ добавяте do/does. В продължителното винаги използваме „съм“, но пък забравяте, че имаме и окончание ing и става една страхотна мешана салата. Накрая се чудите английски ли учите или да летите до Луната.

Ми т‘ва е положението! Затова ще си оставям всички изречения и ще ви повтарям, повтарям, повтарям употребите!

ВИДЕО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *