Защо давам домашни?

Тъй като работя предимно с възрастни (в момента имам само две момичета на възраст под 20 години), домашни раздавам рядко. Повечето от учениците ми работят, имат семейства и деца и е изключително трудно да се занимават с упражнения извън срещите ни. Е, има и моменти, в които казват: „Деси, дай нещо да правя, че имам малко свободно време“.  И аз давам. Да има.

Веднъж в отговор получих няколко цифри и думи. Не помня къде – в скайп или в електронна поща. Просто написани, ей така, от един от вас: 1. made, 2. spoke, 3. received и т.н. Знаете ли какво стана със съответния ученик? Отказа се от уроците. Осъзна, че не напредва с ученето и предпочете да спре. И това е вариант, разбира се, защо не.

Друг път чувам: „Десиии, написах си домашното! Всичко съм преписала. Както си ми казала.“. Проверяваме го заедно – един, два, три часа. Не винаги човекът отсреща има време да напише всичко наведнъж и го прави на части. Знаете ли какво се случва обикновено с такива ученици? Почти всяка седмица ми разказват за комуникацията си с клиенти и познати англоговорящи. Излизат на среща с англичани, ходят на кино в Лондон. Ходят на танци, на спорт, на кръчма и разговарят спокойно в работна и приятелска среда.

Няма да ви досаждам с повтарящи се съвети. Ако четете в блога, вече ги знаете. Сега ще ви направя едно предложение:

1. Изберете си граматика или учебник по английски. Може и книга с кратки текстове, но да са разбираеми за вас.

2. Започнете да правите всяко упражнения писмено и/или преписвайте текстовете.

3. Правете го на тишина, за не повече от половин час, до 40 минути на ден. Ако нямате толкова време, преписвайте по пет изречения. ПЕТ изречения само. Може сутрин, може вечер, в обедната почивка.

4. Правете го 4-5 месеца. ВСЕКИ ДЕН. След края на петия месец ми пишете какво сте осъзнали.

А ако искате да правите упражнения с мен, клик ето тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *